Štefan Packa odprezentuje dve nové knihy na vernisáži výstavy koláží
12.02.2015; www.sme.sk; Zaujímavosti, 07:34, s. ‑; Eva Aurelová

Piatok trinásteho je pre niektorých ľudí deň, keď si neplánujú nič dôležité, pretože ho považujú za nešťastný.

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Výtvarník a spisovateľ Štefan Packa si práve naopak na 13. februára naplánoval slávnostné uvedenie svojich dvoch nových kníh. Aj vernisáž výstavy koláží. Prvá kniha má názov Varíme zdravo a hravo, druhá Erotická kuchárka s podtitulom Jedlá a láska. Výstava koláží má názov Život je koláž, koláž je sen.

Pri množstve kuchárskych kníh na trhu je ťažké si na prvý pohľad vybrať takú, ktorá je praktická a dá sa podľa receptov z nej variť. Do mnohých jedál idú originálne cudzokrajné prísady, ktoré v obchodoch nedostať a recepty sú časovo náročné a zložité. To bola výzva pre Štefana Packu, aby vydal praktickú knihu receptov s tým, že nie všetci sú vášniví a zruční kuchári.

"V knihe Varíme zdravo a hravo je pol tisícky receptov, podľa ktorých každý dokáže vytvoriť veľmi chutné jedlá. Sú usporiadané v prehľadných kapitolách, pri príprave jedál sme prihliadali na ľahko dostupné suroviny z regiónov Slovenska a naviac, ich príprava bude potešením aj pre začínajúcich kuchárov," povedal Š. Packa.

Recepty nie sú zákon, len inšpirácia.

Autor odporúča nebáť sa pri varení experimentovať.

"Aj keď sú pri receptoch váhové množstvá surovín, nesnažte sa ich otrocky dodržiavať. Recepty nepovažujte za zákon a kuchársku knižku používajte ako prostriedok k inšpirácii a improvizáciám. Vo väčšine prípadov môžete konkrétne potraviny nahradiť podobnými. Pri dochucovaní jedál dôverujte viac svojím chuťovým kalíškom než prepočítavaniu gramáží či mililitrov," vysvetlil.

Varenie ako tvorivá záľuba.

Prekvapivo sú v knihe sú aj celkom nové recepty jedál z obilnín, divorastúcich bylín či z kvetov a plodov rôznych kríkov, rastúcich vo voľnej prírode.

"Prekvapením budú iba do chvíle ich konzumácie, pretože sú chutné, prakticky zadarmo a sú nielen zdravé, ale priam liečivé. Pri príprave týchto jedál nemusíte mať pocit menejcennosti z toho, že varíte lacné jedlá. Dnes už aj päťhviezdičkové hotely zaraďujú na jedálne lístky podobné špeciality, napríklad zo žihľavy, pupenca, skorocelu či sedmikrások. Trend súčasnej svetovej gastronómie sa vracia k prírodným chutiam, k bylinkám," poznamenal Š. Packa.

Pre mnohých je varenie nutnosťou, súčasťou každodenného života a nie vždy a každému spôsobuje radosť. "V takom prípade sa pokúsme trošku zmeniť myslenie. Keď už musím variť, prečo nie s radosťou? Prečo neurobiť radosť sebe, ale najmä iným? Varenie môže byť krásny a tvorivý koníček," vyjadril sa na tému varenia.

Bonusom sú primátorove recepty.

Pri nahliadnutí do obsahu knihy čitateľ zistí, že je v nej okrem receptov aj mnoho zaujímavého čítania o moderných trendoch v stravovaní, bludoch v kuchyni či rady a triky týkajúce sa varenia.

Recepty sú rozdelené do častí so zaujímavými názvami, napríklad: Hubové mámenie, Chlebové metamorfózy, Pizza Sofie Lorenovej a posúchy starej mamy, Gastronomický závet cisára svetovej kuchyne, Veselé gulášové putovanie a ďalšie.

V časti Liptovské pastorále dal autor priestor aj receptom primátora Liptovského Mikuláša Jána Blcháča, ktorý tiež vydal kuchársku knihu.

"V Liptove vynikajúco varia nielen profesionálni kuchári, ale aj mnohí domorodci najrôznejších profesií, vrátane primátora Blcháča, ktorý sa rád zvŕta v kuchyni za sporákom. Jeho recepty ponúkam v knihe ako bonus," vyjadril sa Š. Packa.

Druhá Erotická kuchárka zahalená tajomstvom.

Druhá kniha, ktorú autor slávnostne odprezentuje, má názov Erotická kuchárka s podtitulom Jedlá a láska.

Pripomeňme, že Š. Packa pred časom už jednu Erotickú kuchárku vydal. O tej v poradí druhej veľa toho nechcel prezradiť.

"Deň po prezentácii bude sviatok svätého Valentína a práve táto kniha sa pri tejto príležitosti hodí ako darček. Takže, ak niekto bude chcieť svojho milého alebo milú prekvapiť, nebudem dopredu prezrádzať podrobnosti, lebo by to už nebolo pre obdarovaného prekvapenie," odpovedal autor.

Život je koláž, koláž je sen.

O tomto druhu umenia sa v súvislosti s tvorbou Š. Packu vyjadril akademický maliar Pavol Petráš ml.: "Koláže sú obrazy, ktoré sú zostavené z rôznych materiálov, napríklad útržkov z reprodukcií obrazov, výstrižkov z novín a časopisov, cestovných lístkov... Zbavené svojich reálnych súvislostí sú priamo vlepované do obrazu, ktorého súčasťou sa stávajú. Počiatky koláže možno vybadať v papiers collées kubistov. Významnými predstaviteľmi tejto techniky boli Pablo Picasso a Georges Braque. V intenciách tohto zámeru tvorí svoje obrazy aj Štefan Packa. Hravosť, hra, ktoré sa v modernom umení tak významne uplatňujú, sú pre techniku koláže príznačné a znamenajú posilnenie práve poetických obsahov vo výtvarnom prejave.